Refleksoloji günümüzde destekleyici ve tamamlayıcı tedavi olarak adlandırdığımız tedaviler sınıfında yer almaktadır. Refleksoloji uzmanları tarafından belirlenmiş teknikler sayesinde sinirlerin belirli noktalarını uyarmak suretiyle ortaya elektrokimyasal mesajları çıkardığını ve bu sayede nöronların yardımı ile sinire bağlı olan organın uyarıldığını savunmaktadır.
Bununla birlikte psikoloji bilimi içerisinde başta panik atak ve depresif rarahtsızlıkların tedavisinde destekleyici biçimde uygulanmakta olup, başta Amerika ve Rusya’da ülkelerinde engelli vatandaşlar üzerinde ve otistik, spastik engelli çocuklar ile felç rahatsızlığına yakalanmış hastalar olmak üzere bir çok engel grubunda yüksek oranda gelişmelerin ortaya çıkabilmesinde başlıca sebeplerden biri olmuştur.
Ayak ile el refleksolojisi, ayak ve ellerde bulunan belirli noktaların manuel biçimde uyarılarak hastanın vücudunda bulunan sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılması şeklidir. Günümüzde en sıklıkla kullanılan refleksolojilerden biri ise ayak refleksolojisidir. Günlük yaşantı içerisinde insanımızın maruz kaldığı en büyük sorunlardan bir tanesi strestir. Bireylerin günlük yaşam içerisinde karşılaştıkları bir çok sorunun temelinin stresin oluşturduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmış vaziyettedir. Stresin kan yavaşlatıcı etkiye sahip olması vücudun yeterli besini almasını engelleyebilmektedir.
Refleksoloji ise bu etkinin önüne geçilmesine yardımcı olarak bünyenin yeterli ve yaşamsal faaliyetleri tam olarak yerine getirebilmesini sağlayacak olan gıdayı almasına yardımcı olarak, toksinlerin de vücuttan atımının hızlandırmaya yardımcı olur. Refleksoloji yaptıran kişilerin bağışıklık sistemlerinin daha da güçlendiği, eskisine nazaran daha da iyi çalıştığı ve kışın yoğunlukla yaşanılan soğuk algınlığı, grip benzeri rahatsızlıklara karşı daha güçlü oldukları yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Günlük yaşantısı içerisinde düzenli bir biçimde refleksoloji yaptıran bireylerin, tecrübelerini bizlerle paylaşmış olmaları süpriz değil bilakis gerçektir.
Refleksolojinin yaklaşık olarak on iki bin yıllık bir geçmişi olduğu ve ilk uygulanma yerinin Mısır ve Çin olduğu bilinmektedir. Geçmişteki medeniyetlerde, İnka ve Çin medeniyeti; bel ve boyun fıtığı, migren ağrısı, mide ve troid hastalıkları olmak üzere bir çok nörolojik rahatsızlıklarda bu yöntemin uygulanmış olduğu bilinmektedir. Uygulanan refleksoloji terapileri ile bireyin gün içerisinde maruz kaldığı stres ve anksiyate gibi etkilerden uzaklaştırılması sağlanmış ve kişilerde büyük oranda rahatlatma hissi oluşturduğu tespit edilmiştir. Refleksolojinin eski insanların maymun ve hayvan türlerinin davranışlarını gözlemlemeleri ile onlardan esinlenmeleri sayesinde refleksolojiyi geliştirdikleri söylenebilir. Zira bazı maymun türlerinin el ve ayak tabanlarını ovuşturmaları ve kaşımaları bilinen bilimsel gerçeklerdendir. Bunun kanıtını belgesellerdeki görüntülerden elde edilebilir.
Refleksoloji yöntemine göre ellerimizde ve ayak tabanlarımızda vücudumuzun son bulmakta olduğu sinir noktaları bulunmaktadır. Tam olarak anlatmak gerekirse; her organ ayak tabanında belirli bir bölgeye sahiptir. Örnek verecek olunursa; ayaktaki karaciğer hassas noktasına yapılan masaj ya da baskı karaciğerin uyarılmasını sağlar. Çoğunlukla özel koltuklarda düzenlenen seanslar 10 dakikadan 45 dakikaya kadar uzayabilen seanlar şeklinde gerçekleştirilir.
Bebekler ve engelli kişiler için uygulanan farklı yöntemler vardır. Bu tür vakalara yapılacak seanslarda genel olarak yumuşak bir minder ya da anne tarafından kucağa alınması tavsiye edilir. Ayrıca belirtilmesi gerekir ki, refleksoloji yaşa ve psikolojiy e bağlı olarak; her hastaya uygulanacak yöntemi başkalaştırır. Kişilerin içlerinde barındırdıkları şüpheler bile, refleksolojik seansların etkisini düşürebilmektedir. Daha olumlu düşünen kişilerde, refleksoloji uygulandığında daha iyi sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Refleksoloji de, yapacağımız masaj tekniklerinin ilk önce kendi el ve ayaklarımızda uygulamamız tavsiye edilmektedir. Refleks bölgelerinde masaj uygulanabilmesi için toplam olarak beş adıma sahiptir: Baş parmak hareketleri, parmak hareketi, ovma hareketleri, sıvazlama hareketleri ve sıkma hareketleri.