Eşlerin iyi geçinmesinde denklik yani küfüv olması gayet önemlidir. Küfüv: Evlenecek eşler arasında dinî, ekonomik ve sosyal konum bakımından denkliği anlatan fıkıh terimidir.
Yine aynı eğitim düzeyi ve aynı yöreden olmanın avantajları vardır. Ama bunlar şart değildir. Eğitim farkı çok olursa, onun seviyesine inip bir şey anlatmak zor olur. Ama bu da aşılabilir. Ayrı yörelerden olursa, alışkanlıklar farklı olduğu için anlaşma zor olabilir. Aynı yöreden olursa âdetlerde anlaşma kolaylaşır. Ama kızda ve erkekte şu üç vasfın bulunmasına dikkat etmelidir:
1- Dinine bağlı olmalı.
2- Sağlıklı olmalı, evliliğe gölge düşürecek hastalıkları bulunmamalı.
3- Mizacı, ahlakı iyi olmalı. Her şeye kızan, pire için yorgan yakan tiplerle geçim zor olur.
Konuyu dağıtmadan yaş farkına geçmeden şunlara da değinmeliyiz. Hadis-i şerifte buyruluyor ki: ”Kızınızı küfvüne [dengine] uygun olanla evlendirin.” (Tirmizi)
Fasıkla bile bile evlenen kendini sıkıntıya düşürür
Şir’at-ül İslam kitabındaki hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
“Kızını fâsıkla (açıktan, çekinmeden günah işleyenle) evlendirenin duası ve ibadetleri kabul olmaz.”
“Fâsık erkekle evlenmeye razı olan kimsenin, kabrinden kalkarken, alnında, “Allah’ın rahmetinden ümidini kesmiş” yazısı bulunur.”
“Şefaatime kavuşmak isteyen, kızını fâsıkla evlendirmesin!”
Bu hadislerden de anlaşıldığı üzere açıktan günah işleyen, içki kumar gibi büyük günahları işleyen birine sırf maddi durumu iyi diye kızını verenlerin başına aldıkları musibet ve belalar hakkında uyarı var. Biz bu konulardan da çıkarak evlilikte yaş farkına gelelim.
Evlilikte yaş farkı, olgunluk ve cinsellik
Evlilikte yaş farkı birçok insan için önemlidir. Her ne kadar dile getirilmese de evliliklerde cinsellik %60-%70 civarında evliliğe etki eder. Ama cinselliğin bu kadar etkili olması da diğer önemli sebeplere bağlıdır. Sevgi, saygı, sadakat varsa, nankörlük, hödüklük ve ihanet yoksa işte o zaman cinsellik bu kadar önem kazanır. Yoksa önemi kalmaz. Sağlıklı bir cinsellik için de yaş farkının az olması daha iyidir. Elbette istisnalar vardır ama yaş farkı her insan sağlığını ektiler.
Yine kuşak farkı ve düşünce farkları olabileceği için anlaşmakta zordur. Yaşı büyük olan yüksek ihtimal erkek olacağı için kadına anlayışla yakınlaşmalıdır. Yoksa o iş yürümez. O kadından kendi seviyesinde bir olgunluk beklerse yanılır. Zira istisnalar dışında insan hayattaki tecrübeleri ile olgunlaşır bu da yaşla doğru orantılıdır.
Toplumun yaş farkına bakışı ve İslam’daki örneği
Toplumun eleştiri ve yadırgamalarına da hazırlıklı olmak gerekir. Zira toplum bu konuda yadırgayıcıdır. Hakiki manada birbirlerini seven, iki olgun insanın, yaş farkı olsa da evlenmesi normaldir, olabilir. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) 25, Hz. Hatice annemiz 40 yaşında iken evlendiler. Arada tam olarak 15 yaş vardır. Ancak böyle hakiki bir sevgi varsa, emanete ihanet etmeyecek, kendinden emin olanlar için bu yaş mevzusu aşılabilir.
Bunu da önemsemeyecek insan sayısı azdır. Bunu önemsiyor diye insanlar yadırganamaz zira herkes evleneceği kişide belli özellikler bekleme ve isteme hakkına sahiptir. Asıl sorun bunları evlenmeden önce demeyip, evlendikten sonra demektir. Sözün özü evlilikte yaş farkı önemlidir. Bu sorumluluğa gözü kesmeyen, kafasında soru işaretleri olan uzak durmalıdır. Ama bunlar karşılıklı olarak aşılmışsa neden olmasın?
Yine dikkatle belirtelim ki bu söylemler evliliğin manasını bilen, anlayan ve içselleştiren iki sağlıklı insan için geçerli söylemlerdir. Evliliğin ne olduğunu anlamamış, bilmemiş ve içselleştirmemiş insanlardan yaş farkı ne olursa olsun uzak durun.