Tiroid hastalarında beslenme
Tiroid hastalrında beslenme için; iki durumda da kullanabileceğiniz beslenme önerilerinde bulunacağım:
* Kalamar, karides gibi deniz ürünleri
* Yumurta
* Kurubaklagiller
* Kuru meyveler
* Maydanoz
* Omega 3 tiroid fonksiyonlarına iyi gelir. Bu yüzden haftada 2 kez somon gibi yağlı balık tüketilmeli
* Tiroid bozukluğunda ödem görülebilir. Bu durumda günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Stresten mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Metabolizmanın hızlanması için düzenli egzersiz yapılmalıdır.
* Kansızlık gelişmişse kırmızı et, tavuk, balık, kuru üzüm, koyu yeşil yapraklı sebze alımı sağlanmalıdır.
* Diyetiniz yeterli posa içermelidir. Ekmek beyaz yerine tam buğday tüketilmelidir.
* Tiroid hormonunun çalışmasını azaltan beyaz lahana, kara lahana, brokoli, turp, karnabahar, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, mor lahana, brüksel lahanası tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tiroid sorununun en fazla Karadeniz’de görülmesinin nedeni lahananın burada fazla tüketilmesidir.
* Hipertiroid hastalarında metabolizma hızlı çalıştığı için bu hızı daha da arttıran çay, kahve, alkol, sigara azaltılmalıdır.
* Fazla tuz tüketimi ödeme sebep olacağından tuz kullanımı azaltılmalıdır. Kullanılan tuzun iyotlu/iyotsuz olacağı hastalık seyrine göre belirlenir.
Doğru tartılma yöntemi
1-) Sabah uyandınız, hemen basküle koşmayın. Önce bir derin nefes alın, kendinize gelin.
2-) Sonra tuvalete gidin.
3-) Üstünüzde olabildiğince az ve hafif kıyafetler olsun. İşte bu kadar. Ama bunları yapmanıza rağmen, her zaman doğru kilonuzu göremeyebilirsiniz.
Doğru tartılma sonucunda, doğru kilonuzu görmek için:
* Bir gün öncesinde yediklerinize dikkat edin. Ağır yağlı yemekler, alkol, markette satılan abur cubur ve aşırı tuzlu yemeklerden kaçının.
* Her gün tartılmayın. Haftada bir kez tartılın. O kiloları 1 günde almadığınız gibi bir günde de veremezsiniz.
* Çoğu kadınlar regl döneminde tartılınca daha fazla çıkarlar. Eğer regl dönemi sizi etkiliyorsa, regl olmadan 3 gün önce ve regl bittikten sonraki 3 gün içinde tartılmayın.
* Sürekli aynı baskülü kullanın.
* Daha önce de söylediğim gibi sadece sabah ve aç karnına tartılın.
* Su içmeyi ihmal etmeyin ki su kaybınızı yağ kaybı zannetmeyin. Kabızlık ve ishal durumunuza dikkat edin.
Bunların hepsi bir bütündür. Bütüne gerektiği şekilde uyduğunuz. Doğru tartılma yöntemi gerçekleşmiş olacak ve gerçek kilonuza ulaşmış olacaksınız.
Kahvaltının önemi. Kahvaltı yapmazsak olmaz mı?
İlkokul ve lise döneminde kahvaltı yapılmazsa olmaz. Kahvaltı yapmanın zihin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği kanıtlanmış. Çünkü beynimiz bir enerji deposuna sahip değil. Uzun süren gece açlığı, beyindeki enerjiyi sıfırlar ve sabah uyandığımızda beynimiz kapalı olarak uyanırız. Beynimizi uyandırmak için mutlaka kahvaltı etmemiz gerekiyor, özellikle okul çağı çocuklarının derslere konsantre olabilmesi ve derslerde başarılı olabilmesi için kahvaltı şart. ‘’Kahvaltı et ki zihnin açılsın’’ lafı da buradan geliyor.
Yapılan araştırmalara göre, kahvaltı yapmayanlar, yapanlara göre daha kilolu, kalp, tansiyon ve diyabet hastalıklarına daha eğilimli, bel çevrelerinin daha yağlı olduğu görülmüştür. Yani erken uyanıyorsanız mutlaka kahvaltı etmelisiniz diyorum. İştahınız yoksa en azından 2-3 kuru meyve, kuru yemişli hafif bir şeyler atıştırın. Farkı göreceksiniz.