Berat ve Ergiri (Gjirokastra) şehirleri, Osmanlı dönemine özgü mimari özellikleri bugün dahi barındıran ender örnekler olarak kabul edilmektedir. Arnavutluk’un orta kesiminde başkent Tiran’a 130 km uzaklıkta yer alan ve yaklaşık olarak 70.000 nüfusu olan Berat, yüzyıllar boyunca çeşitli dini ve kültürel toplulukların bir arada yaşayışına şahitlik etmiştir. Temelleri M.Ö. 4. yüzyıla dayanan ancak büyük kısmı 13. yüzyılda inşa edilen ve yerel olarak “Kala” diye bilinen bir kaleye ev sahipliği yapmaktadır. Kale alanında çoğu 13. yüzyıldan kalma Bizans kiliseleri ve 1417’de başlayan Osmanlı hükümranlığı altında yapılan çok sayıda cami vardır. (1)
Otobüs ve minibüs durakları, Gjirokastër’in kuzeybatısında bulunur. Şehrin ana bulvarı ile National Road’un kesiştiği yerde, hemen Gjirokastër’in girişindedir.
Otobüsle kuzeyde Tiran, Avlonya, Fier, Berat, Tepedelen, Görice ve Permet’e, güneyde ise Sarandë’ye gidebilirsiniz.
Biletler kişi başı 5 Eurodur ve kalkış sabah 07:00′dadır. Ya da 20 Euro ödeyip uluslararası otobüs firmalarıyla Atina’ya gidebilirsiniz. Atina’ya giden otobüsler akşam 08:30′da kalkar. Günde birkaç sefer de Arnavutluk-Yunanistan sınır bölgesi Kakavie’ye giden servisler vardır.
Ulaşım veya diğer konular hakkında, eski şehirde kaleye çıkan yolun sol tarafında bulunan Turizm Danışma Bürosu’ndan (TIC) bilgi alabilirsiniz.
Gjirokastër tepede bulunan eski şehir ve vadide bulunan yeni şehir olarak kabaca ikiye ayrılabilir. Eğer parke taşıyla kaplı yollardan rahatsız olmazsanız her yere yürüyerek gidebilirsiniz.
Şehirde taksiler oldukça ucuzdur. Eski şehir ve yeni şehir arasında 30 lek karşılığında binebileceğiniz belediye otobüsleri çalışır. Şehir merkezinden National Road üzerindeki otobüs durağına giden yol oldukça kısa ve düzdür, 10 dakika kadar sürer. Aynı yol taksiyle 200 lek kadar tutar. (2)
1-) http://www.arastiralim.com2-) http://www.gezio.com